Joulu ei ole vain iloisia perhetapaamisia, vaan myös kovaa työtä keittiössä. Useimpien jouluateria on varsin perinteinen, mutta kokeilemalla voi löytää myös uusia herkkuja.

Joulun unikkokakku marjojen kera

Kokeile jouluna esimerkiksi unikonsiemenistä tehtyä kakkua marjoilla höystettynä. Kakun kanssa maistuvat parhaiten vadelmat, mutta myös pensasmustikat täydentävät sen makua hienosti. Unikkokakun voi valmistaa tavallisen täytekakun tapaan runsaalla sokerikuorrutuksella, tai sen pyöräyttää lehtitaikinasta.  Unikkokakku piristää joulun jälkiruokapöytää ja marjojen ansiosta herkuttelijat saavat myös annoksen vitamiineja.

owoce jagodowe w swiatecznym menu

Ainekset:

  • 0,5 kg pakastettua lehtitaikinaa
  • 6 kananmunaa
  • 0,5 kg unikonsiemeniä
  • 200 g sokeria
  • 20 g voita
  • 2 lusikallista vaniljaesanssia
  • 2 lusikallista tomusokeria
  • lasillinen pakastettuja vadelmia tai pensasmustikoita
  • litra maitoa
  • suolaa

 

Ohje

Kaada unikonsiementen sekaan maito ja vesi, ja keitä seosta tunnin ajan miedolla lämmöllä. Anna seoksen jäähtyä. Siivilöi unikonsiemenet jäähtyneestä seoksesta tiheällä siivilällä. Anna unikonsiemenmassan kuivua noin 20-30 minuuttia. Jauha siemenet kahdesti.

Erota kananmunista valkuaiset ja keltuaiset omiin astioihinsa. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Mausta suolalla. Vatkaa myös keltuaiset vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri.

Sekoita kuivuneet unikonsiemenet keltuaisvaahtoon, ja lisää sekaan vaniljaesanssi sekä valkuaisvaahto. Sulata voi ja anna sen jäähtyä.

Sillä aikaa kun voi jäähtyy, ota lehtitaikina pakastimesta ja levitä se arkiksi kahden leivinpaperikerroksen väliin. Kaulitse taikina hyvin ohueksi. Ota pois ylin leivinpaperi ja voitele kakku. Levitä voidellun puolen päälle unikonsiemenmassa, mutta jätä taikinan reunat vapaiksi. Ripottele päälle vadelmia tai pensamustikoita ja kääri taikina rullaksi. Kääri kakku löyhästi leivinpaperiin ja paista 200-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja ripottele päälle tomusokeria tai levitä päälle sokerikuorrutus.