Kuinka valita parhaan laatuiset marjat ja hedelmät? Kiinnitämme huomiota siihen millaisia sertifikaatteja niillä on.

Ne ovat tuoreita, herkullisia ja ravitsevia. Marjojen mausta voi nauttia niiden satokaudella sekä sen jälkeen. Kuinka valita parhaan laatuiset marjat? Kiinnitämme huomiota siihen millaisia sertifikaatteja niillä on.

Mitä sertifikaatti meille antaa?

Sertifikaatti on todistus kyseisen tuotteen korkeasta laadusta. Siksi sertifioituja tuotetta käytettäessa voimme olla varmoja, että se on tuotettu mm. turvallisuuteen liittyvien  standardien mukaisesti. Meillä on myös takuu siitä, että maatila, jolta tuote on peräisin on läpäissyt sarjan tiukkoja tuotantoon, sadonkorjuuseen  ja varastointiin liittyviä kontrolleja.

Poikkeuksellinen laatu Euroopassa

Marjojen ja hedelmien sertifikaatit

GLOBAL G.A.P. -sertifikaatti (Good Agricultural Practice) - on riippumaton ja tällä hetkellä suosituin menetelmä elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi maataloustuotannossa. Yksi sen päätavoitteista on vähentää lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttö minimiin. Tämän käytännön on tarkoitus parantaa ympäristön tilaa sekä varmistaa maatalousmaan pisin mahdollinen käyttö[1]. Tästä hyödymme myös me - kuluttajat, koska voimme ostaa tuotteita, joiden ominaisuudet ja koostumus ovat mahdollisimman luonnollisia. GLOBAL G.A.P. – sertifikaatin voi tarkistaa pakkauksesta. Itse tuotteessa ei ole  Global G.A.P -logoa, mutta siinä tulisi olla 13-merkkinen GGN-numero, joka identifioi maatilan, jolta tuote on peräisin. Kirjoittamalla GGN-numero sivulle www.database.globalgap.org, saa tarkampaa tietoa maatilasta.

Poikkeuksellinen laatu Euroopassa

IP - menetelmä – (Integroitu tuotanto) on uudenaikainen kasviperäisten elintarvikkeiden  laaduntarkkaulumenetelmä. Erityistä huomiota kiinnitetään ympäristön suojeluun sekä ihmisten terveyteen – integroitu tuotanto rajoittaa valmistajien kasvinsuojeluaineiden käytön minimiin[2]. Todisteina viljelykasvien korkeasta laadusta ovat IP-sertifikaatti (Integroitu tuotanto) sekä IP-merkki. Kaikki hedelmä- ja vihanneslajit eivät kuitenkaan voi saada sertikaattia. IP koskee ennen kaikkea musta- ja punaherukoita, vadelmia, pensasmustkoita, mansikoita, omenoita, päärynöitä, luumuja, persikoita, aprikooseja, karviaisia sekä kirsikoita[3].

"30 minuutin standardi” – on uusi, korkeampi Puolassa kehitetty ja toteutettu pensasmustikkaviljelmien standardi. Kyse on hedelmien jäähdyttämisestä heti poiminnan jälkeen. Tämä prosessi on aloitettava 30 minuutin sisällä poimimisesta. Kypsät vahingoittumattomat marjat lajitellaan käsin läpinäkyviin säiliöihin, mikä helpottaa alkutarkastusta. Seuraavaksi marjat laitetaan suurempiin säiliöihin ja kuljetetaan nopeasti lajittelupaikkaan, jossa ne jäähdyteään ja vielä kerran valitaan parhaat. Lajittelupaikasta marjat viedään kylmävarastoon, jossa ne odottavat kuljetusta kuluttajille.[4] Tämän ansiosta saamme mustikoita, jotka säilyvät tuoreena kauemmin ja ovat kiinteämpiä ja mehukkaampia.

Poikkeuksellinen laatu Euroopassa

Kaikkien Euroopassa käytettävien tuotantostandardien ja sertifikaattien on tarkoitus tuottaa korkealaatuisia hedelmiä ja marjoja. Viljelijät pyrkivät siihen, että heidän tuotteensa olisivat parhaimman makuisia sekä pysyisivät tuoreina mahdollisimman kauan. Tämän tuloksena kuluttajat eli jokainen meistä voi iloita eurooppalaisten marjojen erinomaisesta laadusta.

 

[1]              ks.: http://www.haccp-polska.pl/globalGAP.html i http://freshmazovia.com/uslugi/globalgap/
[2]                      ks.: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Integrowana-produkcja-roslin
[3]                      Ibidem.
[4]                      ks.: http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/polish_berry_cooperative_promuje_nowy_wyzszy_standard_zbioru_borowki_video,8997.html