Tuoreita marjoja tarjolla ruuhkaisissa kaupungeissa? Cooltainereiden ansiosta siitä tulee mahdollista.

Tuoreita täysin kypsiä, torjunta-aineettomia hedelmiä, jotka ovat saatavilla ruuhkaisissa kaupungeissa. Tämä on monen Pariisin keskustassa asuvan ranskalaisen unelma. He haluavat rakentaa pieniä marjatiloja konteista.

Cooltainerit

Hankkeen idea on ylevä. Kaupungin keskustassa jokaisella tulisi olla saatavilla tuoreita, herkullisia ja mahdollisimman luonnollisia hedelmiä ja marjoja. Gonzague Gru ja Guillame Fourdinier, ranskalaisten maanviljelijöiden pojat, päättivät saavuttaa tämän tavoitteen luomalla vanhoista tarpeettomista kuljetuskonteista mikrokokoisia marjatiloja - niin sanottuja cooltainereita. Niitä voidaan perustaa minne tahansa – parkkipaikoille, toimistojen lähelle tai ahtaisiin lähiöihin, minkä ansiosta jokaisen on mahdollista saada luonnollisia hedelmiä ja marjoja, jotka kasvavat keskellä kiireistä suurkaupungia. Nämä nuoret yrittäjät aloittivat mansikoista. He haluavat kasvattaaa 91 tonnia marjoja 75 kontissa ympäri Pariisia[1]. Mikäli hanke onnistuu cooltrainereitä tulee muihinkin kaupunkeihin. Todennäköisesti myös muiden marjojen kasvattaminen tulee mahdolliseksi.

Tuoreita hedelmiä suoraan... kontista?

 Luonto ennen muuta

Herää kuitenkin kysymys, ovatko mansikat ja muut konteissa kasvatetut marjat ominaisuuksiltaan luonnollisia. Konttien luojat varmistajat, että ovat. Heidän mikrotiloillaan ei käytetä torjunta-aineita, ja asennetut järjestelmät tarjoaa parhaat kasteluedellytykset, valaistusen ja  hiilidioksidin saatavuuden. Mikrotiloilla on jopa ilmansuodatusjärjestelmä, joka estää kasvien saastumisen. Tämän lisäksi konteista saatu sato on 100-kertainen tavalliseen samalla alueella saatuun satoon verrattuna ja siihen tarvitaan vähemmän vettä[2]. Konttien käyttö maatiloina saattaa kuullostaa uskomattoman helpolta ja sen luojien mukaan se ei tuota ongelmia kenellekään.

Tuoreita hedelmiä suoraan... kontista?

Puolesta ja vastaan

Kuten usein, myös tämä tapaus herättää kriittisiä mielipiteitä. Ensimmäiseksi nousee konttien käytön hinta. Epälijöiden mukaan torjuta-aineettomat marjat ja hedelmät tulevat kallimmaaksi ja siksi ne eivät tuota tarpeeksi. Tämän lisäksi kaikkia lajikkeita ei voi kasvattaa konteissa. Mikäli marjojen ja hedelmiän kasvatus kaupungissa konteissa  onnistuu, ja kuten voi huomata marjojen kohdalla voi sanoa, että sillä on varmasti positiivinen vaikutus marjojen käytön lisääntymiseen ja käyttöalueen leviämiseen Euroopassa. Potentiaalin näkevät myös sijoittajat, jotka sijoittivat projektiin peräti 4 miljoonaa euroa[3].

 

[1]                      ks.: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/francuski-start-up-wyhoduje-truskawki-w-srodku-miasta,137343.html
[2]                      ks.: http://www.agricool.co/cooltainers/
[3]                      ks.: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/francuski-start-up-wyhoduje-truskawki-w-srodku-miasta,137343.html