Kun tunnet muutaman perussäännön, voit nauttia tuoreista marjoista kauemmin.

Marjahedelmien kausi on vasta hyvässä alussa. Niitä on kirjaimellisesti kaikkialla ja niitä on vaikea vastustaa. Ostamme marjoja usein varastoon, jotta niitä olisi käden ulottuvilla silloin, kun niitä tekee mieli. On kuitenkin hyvä tietää, miten ne säilytetään niin, että ne pysyvät mahdollisimman kauan tuoreina.

Varo kypsiä hedelmiä ja marjoja

Vihanneksia ja hedelmiä tulee syödä monta kertaa päivässä, jotta elimistö saisi koko päivän ajan luonnollisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Suurin osa hedelmistä kuitenkin erittää eteeniä. Se on kemiallinen yhdiste, joka stimuloi niiden kypsymistä. Mitä kypsempi hedelmä on sitä enemmän se erittää eteeniä, jolloin se alkaa olla epäilyttävä ja pilaantua. Mikäli säilytät kaikkia hedelmiä jääkaapissa samalla hyllyllä tai laatikossa, yksi homeinen tuote voi helposti tartuttaa homeen muihin. Siksi kypsät hedelmät tulisi säilyttää erikseen. Erityisen paljon eteeniä erittävät omenat, avokadot, kypsät banaanit, kaalit, munakoisot, lehtisalaatit, melonit, mangot, nektariinit, sipulit, päärynät, persikat, luumut ja tomaatit. Siksi juuri näiden säilytykseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.[1]

Toimi näin, kun haluat marjojen pysyvän kauemmin tuoreena.

Onneksi marjoilla on vastustustuskykyä muista tuotteista erittyvälle eteenille.[2] Hometta ne kuitenkin vastustavat huonommin.[3] Siis niitä kannattaa säilyttää huolellisesti, mikäli halutaan nauttia mansikoiden, herukoiden, mustikoiden ja vadelmien mausta mahdollisimman pitkään.

Toimi näin, kun haluat marjojen pysyvän kauemmin tuoreena.

 Turvallisuusohjeet

  1. Mikäli marjojen halutaan säilyvän tuoreina mahdollisimman pitkään, asiaan pitäisi kiinnittää huomiota jo ostettaessa. Valitse vain vahva ja ehjä hedelmä. Oikealla tavalla valikoituja mansikoita, vadelmia, mustaherukoita ja mustikoita voi huoletta säilyttää jääkaapissa kaksi päivää.
  2. Hedelmät, jotka ovat alkaneet pilaantua, tulee heittää roskiin välittömästi. Pilaantuneen osan poistaminen kuoresta tai hedelmälihasta ei auta, sillä home liikkuu nopeasti. Vaikka emme sitä vielä näekään, on koko hedelmä todennäköisesti saanut infektion ja siihen ilmestyy valkoinen kerros.

 Toimi näin, kun haluat marjojen pysyvän kauemmin tuoreena.

  1. Yhtä tärkeää on sopiva kosteus. Liian kosteassa hedelmät pilaantuvat nopeammin. Säilytä niitä siis tarjottimella tai lautasella, jolla on talouspaperia, joka imee liiallisen veden. Tärkeää on myös poistaa varret vasta juuri ennen käyttöä. Ne toimivat korkkina, joka estää hedelmää päästämästä ulos liian suurta määrää kosteutta.
  2. On myös hyvä tietää, missä kohtaa jääkaappia hedelmiä ja marjoja olisi hyvä säilyttää. Paras paikka on alalaatikko. 10 asteen lämpötila on hedelmille ja marjoille paras.

Näitä ohjeita noudattamalla mansikat, vadelmat, mustikat ja herukat pysyvät varmasti kauemmin tuoreina ja näin ollen voimme nauttia niiden erityisestä mausta ja ominaisuuksista kauemmin.

 

[1]                      ks.: https://kuchnia.wp.pl/tych-owocow-i-warzyw-nie-przechowuj-razem-szybciej-sie-zepsuja-6054908955533953a,
[2]                      Ibidem,
[3]                      ks.: http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-plesn-na-jedzeniu,nId,2381602,