Mansikat

 

Mansikat ovat erittäin suosittuja viljelymarjoja suurimmassa osassa maita, joissa vallitsee lauhkea ilmasto, sekä myös subtrooppisilla alueilla. Mansikoiden suosio johtuu ennen kaikkea niiden ainutlaatuisesta makeasta mausta. Mansikan hedelmät kasvavat 1545 senttimetrin korkuisissa pensaissa, joiden valkoiset kukat ovat viisiterälehtisiä. Tähän päivään mennessä kasvattajat ovat onnistuneet luomaan monia lajikkeita tästä poikkeuksellisesta kasvista.

 

Mansikkaviljelmät

Mansikoiden maailmanlaajuisesta suosiosta huolimatta monet eivät varmaankaan tiedä, että lajike syntyi sattumalta. Mansikka syntyi hollantilaisessa kasvipuutarhassa Amsterdamissa 1700-luvun puolivälissä kahden amerikkalaisen villin lajikkeen risteytyksenä: chilenmansikan ja virginianmansikan. Todennäköisesti risteytyminen johtui siitä, että kaksi Amerikasta tuotua pensaslajiketta istutettiin vierekkäin.

Sadassa vuodessa mansikat valloittivat monet markkinat ympäri maailmaa. Tällä hetkellä niiden suurin tuottajamaa on Yhdysvallat, jossa viiden viimeisen vuoden aikana näiden marjojen keskimääräinen vuosittainen sato oli 1100 tuhatta tonnia. Kärkijoukossa ovat myös Espanja, Venäjä ja Turkki. Puola on 200 tuhannen tonnin vuosituotannolla seitsemännellä sijalla maailmassa.

Mansikkalajikkeet

Mansikasta on olemassa useita erilaisia viljelylajikkeita. Suosituimpia ovat:

  • useita kertoja marjaa tuottavat: Capri, Elsinore, Selva, Albion, Everest, Promise;
  • erittäin varhaiset: Clery, Honeoye;
  • varhaiset: Laxton’s Utylity, Królowa Luiza, Senga Precosa, Sonata, Sensation (ananaksen makuinen);
  • keskivarhaiset: Elsanta, Delicatesse, Dukat (puolalainen lajike) ja Senga Sengana;
  • keskimyöhäiset: Marmolada;
  • myöhäiset: Madame Moutot, Elista, Louis Gauthier.

 

Tämän marjalajin poikkeuksellinen lajike on Kašubian mansikka, tunnetaan myös nimellä kaszëbskô malëna. Tällä nimellä kutsutaan Kašubiassa, Puolan pohjoisosassa viljeltyjä mansikoita. Vuonna 2009 Euroopan komissio rekisteröi Kašubian mansikan suojatuksi lajikkeeksi. Asiantuntijat hyväksyivät, että lajikkeella on erityisiä aromaattisia ominaisuuksia, jotka ovat maaperän ja Kašubian ilmaston ansiota. Euroopan komission asetuksella määritettiin alue, jolla voidaan viljellä Kašubian mansikkaa. Sen tuotannossa on otettu käyttöön myös tiukat laatumenettelyt.

mansikat kašubi

 

Mansikat keittiössä

Mansikoiden suosioon on vaikuttanut varmasti niiden yleiskäyttöisyys. Niitä voidaan syödä raakoina tai säilykkeinä. Ne eivät menetä poikkeuksellisia ominaisuuksiaan myöskään pakastettuina. Mielenkiintoista on, että mansikan hedelmistä ei valmisteta vain säilykkeitä kuten hilloja, hedelmäjuomia ja pakasteita. Pensaiden kuivatuista lehdistä voidaan valmistaa teehaudetta. Kuitenkin mansikoiden suosituimpana kulinaarisena käyttömuotona pysyvät jälkiruuat. Mansikoiden jäljittelemättömän maun ansiosta voimme korostaa monien kakkujen, jälkiruokien ja koktailien makua.

Jälkiruoka mansikoita

 

Muut mansikoiden käytöt

Mansikoiden hedelmiä käytetään myös kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa, jossa sitä käytetään mm. kuivan tai hilseilevän ihon hoitoon tarkoitettujen monien kosmetiikkatuotteiden aineosana.  Mansikoiden sisältämät vitamiinit ja kivennäisaineet vaikuttavat ihon ja hiusten hyvään kuntoon. Mansikoita lisätään usein luonteenomaisen ja intensiivisen arominsa vuoksi kosmetiikkatuotteisiin hajusteena tai käytetään aromaterapiassa. Niiden hedelmälihaa ja mehua käytetään kotitekoisten naamioiden sekä luonnon peelingien valmistukseen.

Mansikat Marjat