Mustaherukat

Mustaherukat ovat herukkakasvisuvun pensaita, joka kasvavat yleensä lauhkean vyöhykkeen alueella. Ne eivät ole vaativia maaperän tai viljelyn suhteen. Siksi mustaherukat kasvavat usein kotipuutarhoissa. Marjat kasvavat pensaissa, jotka voivat kasvaa noin 2 metrin korkeuteen asti. Niiden juuria, lehtiä ja kukkia peittävät lukuisat rauhaset, jotka erittävät tuoksua.

 

Mustaherukkaviljelmät

Mustaherukat ovat peräisin Euroopan keski- ja pohjoisosista sekä Länsi-Aasian alueilta. Ennen kuin tämä poikkeuksellinen marjalajike ilmestyi ruokapöytiimme, sen villeinä kasvavia pensaita voitiin tavata jokivarsien lepikoissa ja kosteissa metsissä. Tällä hetkellä mustaherukkaa esiintyy lähes kaikilla maailman alueilla, joiden lämpötila on suotuisa sen kasvulle. Mustaherukan terveysvaikutukset tunnettiin jo 1600-luvulla, jolloin sitä ylistettiin ”nuoruuden eliksiirinä”. Mustaherukat ovat C-vitamiinin luonnollinen lähde.

 

herukkaMustaherukkalajikkeet

Puola on mustaherukkatuotannon johtava maa maailmassa. Puolan osuus mustaherukan tuotannosta on 57 % Euroopassa ja 53 % koko maailmassa. Joka vuosi Puolassa tuotetaan lähes 100 tuhatta tonnia mustaherukoita.

Suosittuja mustaherukkalajikkeita ovat:

  • Ceres – lajike, jonka marjat kasvavat suurissa tertuissa. Marjat kypsyvät heinäkuun puolivälissä ja putoavat oksistaan helposti. Lajike on vastustuskykyinen suurimmalle osalle sairauksista.
  • Titania – keskikoiset marjat kypsyvät suurissa tertuissa heinäkuun keskimmäisellä kolmanneksella. Lajike kestää hyvin alhaisia lämpötiloja, eikä ole kovin altis erilaisille sairauksille.
  • Ojebyn – lajike tuottaa keskikokoisia ja suuria marjoja, jotka kypsyvät heinäkuun ensimmäisellä puoliskolla.  Se on altis herukanvillaruosteelle.

 

 

Herukat keittiössä

Mustaherukka keittiössä

Mustaherukat ovat ihanteellinen alkupala ja sopivat erinomaisesti erilaisiin jälkiruokiin. Niistä voi tehdä myös herkullisia säilykkeitä. Mustaherukoista koostuva cumberland-kastike sopii erinomaisesti tarjoiltavaksi eri lihalajien, kuten riistan, sianlihan tai karitsanlihan kanssa. Mustaherukat ovat myös perusta mehujen, maustettujen alkoholijuomien ja liköörien valmistukselle. Mustaherukoista valmistetaan esimerkiksi makeaa marjalikööriä Crème de cassista.

 

 Muut mustaherukoiden käyttötavat

Mustaherukoita voidaan käyttää hyväksi muutenkin kuin elintarvikkeissa, kuten esimerkiksi kauneudenhoidossa. Tällä hetkellä kosmetiikkateollisuus käyttää hyödyksi näiden marjojen poikkeuksellisia ominaisuuksia lisäämällä niistä tehtyjä uutteita voiteisiin, balsameihin ja huulipuniin. Mustaherukkaöljyä käytetään myös kauneushoitoloissa muun muassa ihon kiinteytyshoidoissa.

 herukat sovellus