Pensasmustikat

Pensasmustikat ovat marjoja, jotka ovat muutaman viimeisen vuoden aikana valloittaneet kuluttajien makuhermot kaikkialla maailmassa. Kyse on siis nimenomaan pensasmustikoista, joita kutsutaan myös amerikkalaisiksi pensasmustikoiksi. Pensasmustikka kuuluu kanervakasveihin, ja se  kasvaa enintään 2 metriä korkeissa pensaissa. Sillä on voimakkaasti haaroittuneet versot ja valkeat kukat. Marjoille on luonteenomaista erityinen koko, ne ovat paljon suuremmat kuin metsämustikalla. Niiden maku on lähellä metsämustikan makua. Kuitenkin pensasmustikat eroavat pienemmästä serkustaan siinä, että niiden mehu ei aiheuta tahroja yhtä helposti. Amerikkalainen pensasmustikka kukkii toukokuun puolivälissä ja niiden marjat kypsyvät heinäkuun alusta syyskuun loppuun lajikkeesta riippuen.

 

Pensasmustikka Viljelmät

Tämän suositun marjan kotimaa on Yhdysvallat. Pensasmustikka on suhteellisen nuori marja. Vielä 1800-luvulla sitä esiintyi Amerikan mantereella niin runsaasti luonnontilassa, että sen sadot olisivat riittäneet varmasti tyydyttämään senaikaisen kysynnän. Sivilisaation dynaaminen kehitys ja voimakas väestönkasvu olivat syy luonnonvaraisena kasvavien marjojen kysynnän lisääntymiseen. Ensimmäiset yritykset viljellä pensasmustikkaa päättyivät kuitenkin fiaskoon. Syynä olivat kasvin erityiset vaatimukset erityisesti maaperän happamuuden suhteen. Myös siksi amerikkalainen pensasmustikka vakiintui viljelmille kasvitieteilijöiden monivuotisten ponnistelujen jälkeen vasta 1930-luvulla.

Nykyisin yli 80 % pensasmustikan viljelmistä sijaitsee Pohjois-Amerikassa, pääasiassa Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Mielenkiintoista on, että yli puolet siellä saatavasta sadosta käyttää säilyketeollisuus, kun taas lähes kaikissa muissa maailmankolkissa tätä lajia tuotetaan ennen kaikkea jälkiruoaksi.

Puola on Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin pensasmustikan tuottaja (Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen). Ensimmäiset tämän marjan kasvatusyritykset Puolassa suoritettiin vuonna 1924. Tällä hetkellä 80 prosenttia Puolan pensasmustikkatuotannosta menee vientiin.

 

Pensasmustikka lajikkeet

Yleisin erottava piirre eri pensasmustikkalajikkeiden  välillä on marjojen kypsymisaika. Jaamme ne varhaisiin, keski myöhäisiin ja myöhäisiin.

Suosittuja lajikkeita ovat:

  • Earlublue, Bluetta, Patriot, Duke i Spartan ovat varhaisimmin kypsyviä lajikkeita
  • Bluejay ja Bluecrop, ovat keski myöhäisiä lajikkeita
  • Darrow, Brigitta ja Bluegold kypsyvät viimeisinä 

 

kourallinen mustikat

 

Pensasmustikat keittiössä

Pensasmustikoita käytetään laajasti ruuanlaitossa, aterioiden, cocktailien ja jälkiruokien lisäkkeenä. Sen lisäksi ne ovat erinomainen tuote säilykkeisiin, hilloihin ja mehuihin. Pensasmustikat sopivat erinomaisesti piirakoiden ja knöödelien täytteeksi ja myös makaronin lisäkkeeksi. Näiden marjojen pohjalta valmistetaan herkullisia likööreitä, maustettuja alkoholijuomia ja viinejä. Sen sijaan yksinkertaisin ja suosituin käyttötapa on nauttia marjat sellaisenaan tuoreena tai kuivattuna.

 

Pensasmustikat keittiössä

 

Muut pensasmustikoiden käyttötavat

Pensasmustikoista on tullut yhä suositumpi kosmetiikkatuotteiden aineosana. Pensasmustikoita käytetään laajassa mittakaavassa esimerkiksi Etelä-Koreassa ja Amerikassa, jossa niitä kutsutaan puhekielessä ”ihon ravinnoksi”. Niiden sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta ne ovat erinomainen aineosa elvyttäviin naamioihin ja vartalovoiteisiin. Kuluttajat suosivat pensasmustikkaa myös siksi, että sen tuoksu on paljon neutraalimpi kuin esimerkiksi mustaherukalla.pensasmustikat sovellus