vadelmat

 

Vadelmat ovat ruusukasveihin kuuluva kasvilaji, joka tunnistetaan tavallisesti marjojen punaisesta väristä. Vadelmapensaat kasvavat 2,5 metrin korkeuteen asti ja niillä on laajat maanalaiset rönsyt. Vadelmien versot ovat pitkät, piikkien peittämät ja samoin kuin karhunvatukka, ne kasvavat kaarelle taipuen maata kohti. Valkeat, tertuissa olevat kukat kukkivat toukokuusta elokuuhun. Vadelma on monivuotinen kasvi, jota viljellään mielellään marjojen maun ja terveyttä edistävien ominaisuuksien takia. Sitä viljeltiin jo keskiajalla. Monisatavuotisen historiansa aikana siitä on kehitetty runsaasti lajikkeita.

 

Vadelmien viljely

Vadelmia kasvaa metsissä, pensaissa ja jopa vuorten rinteillä alle 2000 metrin korkeudessa merenpinnasta. Vadelmilla on kuitenkin vaativa kasvi maaperän suhteen. Se  kasvaa myös paikoissa, joissa on vähän auringonvaloa. Toisaalta vadelmapensaat ovat erittäin pakkasenkestäviä. Luonnonvaraisina ne esiintyvät Aasian alueella ja käytännössä koko Euroopassa Portugalia ja Islantia lukuun ottamatta. Puolassa niitä voi tavata koko Puolan alueella. Puola, jonka vuosittainen vadelmasato on 130 tuhatta tonnia, on myös vadelmien suurin tuottaja maailmassa. Arvioiden mukaan joka viides myyty vadelma on lähtöisin Puolasta.

Vadelmien lajikkeet

Viljeltäviä vadelmalajikkeita on montaa sorttia. Tavallisimmat vadelmat ovat useiden eri lajikkeiden risteytyksiä. Monet lajikkeet tuottavat marjoja kaksivuotisissa versoissa. Kuitenkin viime aikoina on viljelty lajikkeita, jotka tuottavat marjoja yksivuotisissa versoissa.

 

Vadelmien mielenkiintoisten lajikkeiden joukosta voidaan erottaa:

  • Beskid - voimakaskasvuinen, tuottaa marjoja kaksivuotisissa versoissa;
  • Polana - tuottaa marjoja tämänvuotisissa ja kaksivuotisissa versoissa;
  • Polka - suositellaan syyssatoviljelmille;
  • Poranna Rosa - marjat keltaisia tai lievästi oranssinvärisiä.

 

vadelma taimet

 

Vadelmat keittiössä

Vadelman marjat ovat yksinkertainen ja samalla maukas alkupala. Vadelmia voi käyttää lihan lisukkeena sekä hienoimpiin jälkiruokiin. Ne ovat joka tapauksessa takuu poikkeuksellisesta ja erittäin luonteenomaisesta mausta. Vadelmamehua, joka on erittäin suosittua Puolassa tiivistetyn siirapin muodossa, voidaan käyttää talvella makeuttavana lisänä teehen sekä kesällä virkistävien juomien perustana. Kesäkauden ulkopuolella vadelmien ainutlaatuisesta mausta voi nauttia herkullisten hillojen ja säilykkeiden muodossa.

jälkiruoka vadelmat

 

Muut vadelmien käytöt

Kulinaaristen ominaisuuksiensa lisäksi vadelmilla on myös monia terveysvaikutuksia. Vuosisatojen ajan vadelmia on pidetty tehokkaana hoitoaineena vilustumiseen ja paleltumiin niiden erityisen korkean C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Vadelmia voidaan käyttää kosmetiikkatuotannossa - muinoin vadelmanlehtien ja kaliumin sekoituksesta tehtiin esimerkiksi mustaa hiusväriä.

 

vadelmat pakattu säiliöihin