Pensasmustikoiden makeuden voi säilöä purkkeihin ja pulloihin syksyä varten. Näin vähän tarvitaan, jotta kesän lämpimät ja aurinkoiset päivät palaavat mieleen.

Pensasmustikoita purkkeihin

Harva tietää, että pensasmustikat soveltuvat hyvin myös säilykkeisiin. Tässä yksi helpoimmista resepteistä, jonka avulla pensasmustikoiden maun voi vangita purnukkaan. Tarvitset vain kaksi ainesosaa (määrät vastaavat yhtä purkillista):

  • 1 lasillinen pensasmustikoita
  • 1,5 ruokalusikallista ruokosokeria

 Pensasmustikoita purkkeihin

Pese pensasmustikat huolellisesti. Desinfioi purkki kiehuvalla vedellä ja täytä se puolilleen pensasmustikoita. Lisää ruokalusikallinen sokeria. Kaada perään loput marjat niin, että purkkiin jää noin sentin verran tyhjää tilaa. Lisää vielä puolikas ruokalusikallinen sokeria ja sulje purkki. Aseta purkki kiehuvaan veteen, niin että vesi peittää siitä ¾ osaa. Keitä seosta hiljaisella tulella noin 20 minuuttia. Valmista pensasmustikkahilloa voi käyttää muutaman viikon kuluttua. Sitä voi hyödyntää vaikkapa lettujen tai leivonnaisten lisukkeena.

Vadelmainen kesämuisto

Vadelmamehua on erittäin helppo valmistaa. Ja sen juominen tuo heti mieleen kesän lämpimät päivät. Mehun tekoon tarvitset:

  • 3 kg vadelmia
  • 2/3 lasillista vettä
  • 1 kg sokeria

Vadelmainen kesämuisto

Sekoita vadelmat kattilassa veden ja sokerin kanssa, ja keitä hiljaisella tulella, kunnes mehu alkaa irrota marjoista. Seuraavaksi purista kattilan sisältö harsokankaan tai tiheän siivilän läpi. Kaada mehu korkillisiin lasipulloihin ja pastöroi. Pastörointi tapahtuu samalla tavalla kuin edellisessäkin ohjeessa, eli pullot laitetaan vesikattilaan ja keitetään hiljaisella tulella noin 20 minuuttia.

Virvoitusjuomaa herukoista

Mustaherukoista on yhtä helppo valmistaa mehua kuin vadelmistakin. Mehuun tarvitaan ainoastaan:

  • 1 kg mustaherukkaa
  • 1 lasillinen sokeria
  • 2 lasillista vettä

Virvoitusjuomaa herukoista

Kuivaa ja puhdista mustaherukat. Lämmitä vesi ja sokeri kattilassa, ja lisää joukkoon mustaherukat. Keitä seosta viisi minuuttia ja valuta se pulloihin siivilän tai harsokankaan läpi. Pastöroi pulloissa oleva mehu.

Mausteiset mansikat

Mikään ei lämmitä mieltä viileänä syksyiltana niin kuin  mansikkahyytelö. Hyytelöä on helppo valmistaa ja se maistuu herkulliselta. Tarvitset seuraavat ainesosat:

  • 1 kg mansikoita
  • hillon hyytelöintiainetta 1 marjakiloa varten
  • 1 lasillinen sokeria
  • 1 teelusikallinen valkopippuria
  • 1/2 nippu basilikaa

Mausteiset mansikat

Mansikat voi joko murskata tai hienontaa tehosekoittimella.  Kaada massa paksupohjaiseen kattilaan, lisää hyytelöintiaine ja lämmitä samalla sekoittaen. Kun mansikat alkavat kiehua, lisää joukkoon sokeri ja valkopippuri ja keitä seosta edelleen 10 minuuttia. Lisää sitten silputut basilikan lehdet. Jatka keittämistä hiljaisella tulella samalla sekoittaen. Kaada hyytelö tölkkeihin ja aseta ne jäähtymään väärin päin. Herkullinen mausteinen hyytelö on valmista!