Kaikilla ei ole käytössään suurta pihaa tai puutarhaa, jossa kasvattaa marjoja. Mikään ei kuitenkaan estä mansikoiden, vadelmien, pensasmustikoiden ja herukoiden kasvattamista parvekkeella tai omassa puutarhassa.

Marjojen kasvattamisen edellytykset

Jos haluat aloittaa marjojen kasvattamisen parvekkeella, varmista ensin niille sopivat kasvuolosuhteet. Marjapensaat tarvitsevat aurinkoisen paikan, sillä niiden arvioidaan tarvitsevan auringonvaloa vähintään viisi tuntia päivässä. Ilman riittävää auringonvaloa, parvekepuutarha ei välttämättä kukoista niin hyvin kuin haluaisit. Talon edessä olevien pensaiden tilanne on yksinkertaisempi. Jos pensaiden edessä ei kasva suuria, varjostavia puita, ne saavat riittävästi aurinkoa ja siten ihanteelliset olosuhteet kasvaa.

   Marjoja parvekkeella? Miten kasvattaa marjoja itse?

Kasvatusastioiden valinta ja niiden sijoittaminen

Sopivien ruukkujen ja kasvatusastioiden valinta on tärkeää marjasadon kypsymisen kannalta. Jos tilaa on rajoitetusti, kannattaa hankkia laatikoita, joihin mahtuu useampia kasveja. Yksittäisiin ruukkuihin istutetut pensaat vievät enemmän tilaa kuin laatikot, joissa on useampia kasveja. Jos kasvatat marjoja parvekkeella, laatikot voi asettaa seinän viereen. Myös kaiteen vieressä on hyvä paikka, jos kaide päästää läpi tarpeeksi valoa. Näin saat hyödynnettyä koko parvekkeen tilaa ja samalla kasvit ovat helpommin saatavilla. Lattian lisäksi parvekekasvatukseen voi hyödyntää seiniä. Esimerkiksi mansikka- ja vadelmapensaita voi kasvattaa seinään asennettavilla hyllyillä, joihin mahtuu useampia ruukkuja. Voit myös ostaa ripustettavia ruukkuja, ja laittaa ne roikkumaan kaiteen ulkopuolelle. Jos käytät hyllyjä kasvatukseen, muista asettaa ne aurinkoiseen paikkaan.

Lähes samat säännöt pätevät marjojen kasvattamiseen pihalla, jossa voidaan hyödyntää kaikki vapaa tila. Aidan tai talon seinän vierustalla istutetut marjapensaat antavat tuoreita marjoja ja kaunistavat pihaa. Marjapensaat tekevät puutarhasta yksinkertaisesti kauniimman. Myös talon ulkoseinille voi asentaa hyllyjä ruukkuja varten. Marjoja voi kasvattaa myös ruukuissa, joita pidetään ikkunalaudalla. Mahdollisuuksia on runsaasti.

   Marjoja parvekkeella? Miten kasvattaa marjoja itse?

Miten istuttaa marjapensaat?

Marjapensaille sopii parhaiten puutarhamulta. Sitä on saatavilla kaikissa puutarhatuotteita myyvissä kaupoissa. Multaan kannattaa sekoittaa lannoitetta, joka auttaa kasveja kukoistamaan niin parvekeolosuhteissa kuin muutenkin.

Oma parvekepuutarhan kasvattaminen kannattaa. Näin saat popsia tuoreita marjoja aina kun siltä tuntuu.