Kaikkien kasvien viljely ei ole helppoa. Haastavia viljeltäviä ovat esimerkiksi mansikka ja vadelma, sillä herkät marjat ovat alttiita kosteudelle, liian alhaisille lämpötiloille ja kasvisairauksille. Tämän vuoksi mansikka- ja vadelmaviljelmät vaativat erityisen hyvää huolenpitoa.

Kotiviljelmät

Mansikoita ja vadelmia voi viljellä pienillä palstoilla kotikäyttöön. Istuta taimet keväällä ja poista rikkaruohot. Rikkaruohot tulisi poistaa mansikkapalstalta säännöllisesti. Mansikoita voi myös ruiskuttaa sipuliuutteella kasvisairauksien ehkäisemiseksi. Aloita kasvien ruiskuttaminen kukkimisvaiheessa.

Ammattimaiset viljelmät

Ammattimaiset viljelmät

Suuren mittakaavan marjanviljelyssä rikkaruohot tulee poistaa viljelyalueelta ennen istutusta. Tämän jälkeen maa peitetään katekankaalla ennen istutusta. Kangas levitetään maahan ja siihen leikataan ristin muotoiset halkiot niihin kohtiin, joihin taimet istutetaan. Katekankaan sijasta voidaan käyttää myös rukiin tai vehnän olkia. Taimet istutetaan 30-35 senttimetrin etäisyydelle toisistaan riveissä, joiden väli on noin 50-60 senttiä. Hiekkapitoisen maan peittäminen katekankaalla varmistaa kosteuden pysyvyyden ja suojaa raskaampia maalajeja korkeammilta lämpötiloilta.

Millainen maaperä sopii viljelyyn?

Niin mansikan kuin muidenkaan kasvien istuttaminen kumpuilevaan maastoon tai rinteisiin ei ole suositeltavaa. Maastosyvennyksissä ilma voi pysyä erityisen kylmänä, jolloin kasvit eivät selviä talven yli. Jyrkässä rinteessä taas sateet voivat huuhtoa istutetut taimet mukanaan. Paras ratkaisu on istuttaa kasvit mahdollisimman tasaiselle maalle.

Torjunta-aineet - kyllä vai ei?

Suurilla viljelmillä on välttämätöntä käyttää kasvinsuojeluaineita. Mansikat ja vadelmat ovat alttiita kasvisairauksille, jotka voivat tuhota koko viljelmän. Taudit tarttuvat kasveihin helposti ja tekevät niistä syömäkelvottomia. Uhkana ovat myös tuholaiset, jotka syövät kasvin lehdet. Torjunta-ainetta tulisi käyttää tuholaisten ehkäisyyn sillä hetkellä, kun ne havaitaan. Joitakin sienten aiheuttamia kasvisairauksia, kuten harmaahometta, tulisi ehkäistä jo ennen oireiden ilmaantumista kasviin. Tautien torjumiseksi kasvit ruiskutetaankin torjunta-aineella jo siinä vaiheessa, kun ne alkavat kukkia.

Viljelmän laatuun vaikuttavat tekijät

Viljelmän laatuun vaikuttavat tekijät

Viljelmän kannattavuutta voi parantaa erinäisillä toimenpiteillä. Maaperän laatu ja valon määrä vaikuttavat siihen, kuinka suureksi sato kasvaa. Maaperä ei saisi olla kovin hapan ja sitä tulisi lannoittaa ravinteiden säilyttämiseksi. Rikkaruohot tulee poistaa viljelyalueelta. Väärällä tavalla tehty lannoitus heti istuttamisen jälkeen voi tehdä hallaa sadolle, ja siksi jokaisella lannoituskerralla tulisi noudattaa valmistajan ohjeita.

Isot ja pienet marjaviljelmät voivat olla yhtä lailla kannattavia, kun niitä hoidetaan oikein. Oikea lannoitus, jatkuva rikkaruohojen kitkeminen, viljelykierron soveltaminen ja viljelmän jatkuva kastelu ovat hyvä tie menestykseen.