Mansikan sisältämiä ravintoaineita tutkitaan jatkuvasti. Tutkijat selvittävät nyt mansikoiden vaikutusta muistisairauksien hoidossa.

Mansikoista apua muistisairauksiin

Useimmat ihmiset pitävät mansikoista, ja se onkin yksi suosituimmista marjalajeista. Mansikka sopii loistavasti niin lämpimiin kuin kylmiin jälkiruokiin. Se maistuu herkulliselta esimerkiksi hedelmäcocktaileiden lisänä. Mansikat sisältävät myös runsaasti hivenaineita kuten kalsiumia, fosforia, rautaa, kaliumkarbonaattia sekä mangaania. Edellä mainittujen lisäksi mansikalla on muitakin merkittäviä terveyshyötyjä!

Mansikka voi hidastaa aivojen vanhenemista[1]

Mansikka voi hidastaa aivojen vanhenemista[1]

Yhdysvaltalaisen Salka -instituutin tutkijat ovat kiinnostuneita mansikan sisältämästä antioksidanttisesta fisetiini-nimisestä yhdisteestä, joka kuuluu flavonoleihin.[2]. Flavonoleja esiintyy paljon marjoissa[3]. Tutkijat arvelevat, että fisetiini voisi vaikuttaa aivojen vanhenemiseen ja siitä voisi olla apua Alzheimerin taudin hoidossa. Myös fisetiinin vaikutusta stressiin ja elimistön tulehdustiloihin tutkitaan parhaillaan.

Mansikoita muistin avuksi

Tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että fisetiini lievitti muistiongelmia koehiirillä, joihin on istutettu perinnöllinen alttius Alzheimerin tautiin sairastumiseen.  Tällä hetkellä edellä mainitut amerikkalaistutkijat selvittävät, miten fisetiini vaikuttaa luonnollisesti sairastuneisiin hiiriin. Ensimmäiset tutkimustulokset ovat olleet lupaavia. Testit osoittivat, että vanhemmat fisetiiniä saaneet hiiret säilyttivät älylliset kykynsä korkealla. Fisetiini alensi myös tulehdustiloja vanhemmilla hiirillä ja laski niiden stressitasoa nuorempien lajitovereiden tasolle. 

Tarvitaan vielä tutkimuksia, ennen kuin fisetiiniä tai antioksidanttisia yhdisteitä päästään hyödyntämään lääketieteessä. Tähän mennessä saadut tutkimustulokset antavat kuitenkin  viitteitä siitä, että mansikoilla voi olla paljon tarjottavanaan.


[1] Ks.: http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/zawarta_w_truskawkach_substancja_utrzymuje_mozg_w_dobrej_formie,10444.html
[2] Ibidem
[3] M. Hoffmann, Charakterystyka i właściwości wybranych owoców jagodowych, Warszawa, 5.04.2017 r. s. 21