Lapset ovat erittäin uteliaita kaikkia uutuuksia kohtaan. Varsinkin, jos oppiminen tapahtuu leikin kautta. Pienet lapset auttavat ruuan valmistuksessa mielellään alusta lähtien ja jäljittelevät vanhempiaan. Siksi myös ehdotamme muutamia marjoja sisältäviä ruokia, jotka voit valmistaa yhdessä lasten kanssa.

Marjakeksit

Marjakeksit ilahduttavat lapsia varmasti. Voit käyttää myös valmiita keksejä, ja antaa lasten koristella ne haluamallaan tavalla.

Koristeluun saa väriä marjasoseista, jotka syntyvät helposti murskaamalla marjoja tehosekoittimessa. Keksien tekeminen itse on todella helppoa, ja niihin tarvittavat ruoka-aineet löytyvät jokaisen keittiökaapeista.

Leikki on paras opettaja - 5 ruokaa hedelmistä ja marjoista, jotka voit valmistaa lasten kanssa

 

Voikeksit

Ainekset:

 • voita
 • 3 lasillista jauhoja
 • puoli lasillista sokeria
 • lusikallinen vaniljasokeria
 • 2 lusikallista leivinjauhetta
 • 1 kananmuna
 • 1 munankeltuainen

Valmistus:

Sekoita kaikki ainekset ja laita seos puoleksi tunniksi jääkaappiin. Kaulitse taikina noin 4 millimetrin paksuiseksi ja leikkaa siitä haluamasi muotoisia keksejä. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä noin 10 minuuttia.

Hedelmäsalaatti marjoilla

Hyvä keino saada lapset syömään marjoja on hedelmäsalaatin tekeminen yhdessä. Ohjeita on yhtä paljon kuin pieniä keittiömestareita. Anna lasten käyttää luovuuttaan asettamalla pöydälle pieniä kulhoja, joissa erilaisia hedelmiä ja marjoja. Lapset voivat koota valmiin salaatin yhteen suureen kulhoon.

Jos pikkukokit ovat liian nuoria tarttumaan veitseen, voit pilkkoa valmiiksi isommat hedelmät, kuten omenat tai päärynät. Voit myös suosia aineksia, joita ei tarvitse pilkkoa, kuten marjoja. Hyviä marjoja ovat esimerkiksi herukat, vadelmat, mansikat sekä pensasmustikat. Älä unohda pähkinöitä tai muita lisukkeita: hyviä ovat esimerkiksi hassel- ja saksanpähkinät, mantelit, kookoslastut, kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemenet. Salaattikastikkeeksi suosittelemme luonnonjogurttia.

Tärkeä osa ruuanlaittoleikkiä on opettaa lapsille, että marjat ja hedelmät on joka kerta pestävä huolellisesti.

Hedelmäcocktail

Lasten kanssa on hauska valmistaa myös hedelmäcocktaileja. Niiden tekeminen ei ole työlästä, varsinkaan jos kun työ tehdään yhdessä.

Anna lapsen valita suosikkihedelmiään tai marjojaan - hyviä ovat esimerkiksi mansikat, vadelmat, herukat - ja laita ne tehosekoittimeen. Kaada sekaan kefiiriä tai piimää. Anna lapselle kunnia painaa sekoittimen painiketta, ja muutaman kymmenen sekunnin kuluttua hän juotavakseen lasillisen terveysjuomaa.

Leiki marjoilla

Lapset kokoavat mielellään erilaisia tuntemiaan muotoja. Marjoista, kuten mansikoista, vadelmista, pensasmustikoista ja herukoista voi yhdessä lasten kanssa valmistaa erilaisia hahmoja.

Marjamenninkäiset, -leppäkertut ynnä muut ovat lasten mielestä hauskoja. Hahmojen kokoaminen kehittää lasten mielikuvitusta ja tarjoaa samalla tilaisuuden pitää hauskaa varsinkin, jos lapset pääsevät kertomaan toisilleen, mitä he tekivät. Lapsille voi myös ehdottaa hahmojen kokoamista lautaselle tai leikkuulaudalla.

Marjamuffinssit

Valmista lasten kanssa marjamuffinsseja. Leivo itse muffinssit, lisää päälle kermavaahtoa ja anna lasten koristella ne lempimarjoillaan. Muffinsseihin sopivat erinomaisesti pensasmustikat, mansikat, vadelmat ja mustaherukat.

Ainekset:

 • 300 g jauhoja
 • 100 g sokeria
 • lusikallinen leivinjauhetta
 • lusikallinen soodaa
 • 2 kananmunaa
 • 1/2 lasillista öljyä
 • 300 ml kirnupiimää
 • 200 g marjoja valinnan mukaan

Kaada jauho, sokeri, leivinjauhe ja sooda kulhoon ja sekoita. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kananmunat, öljy ja kirnupiimä. Sekoita molemmat seokset keskenään lusikalla.  Kaada taikina muffinssivuokiin. Sitä riittää noin 12 muffinssiin. Paista 190-asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.

Leikki on paras opettaja - 5 ruokaa hedelmistä ja marjoista, jotka voit valmistaa lasten kanssa

Lapset osallistuvat varmasti erittäin mielellään marjoja sisältävien ruokien valmistamiseen. Erityisen motivoivaa on, jos lapset pääsevät kehuskelemaan aikaansaannoksillaan sekä toisilleen että vanhemmilleen. Ruokaa valmistaessa lapsille kannattaa tehdä selväksi, että ainesten valmistelu on tärkeä osa ruuanlaittoa, tehtiin sitten kakkua, cocktaileja tai salaattia. Erityisesti huomiota tulisi kiinnittää marjojen ja hedelmien huolelliseen pesuun.