Terveellisten ruokailutottumusten opettaminen lapselle onnistuu parhaiten leikin avulla. On olemassa monia tapoja tehdä päivittäisistä aterioista monipuolisempia. Marjoista voi koota menninkäisiä, leppäkerttuja, helminauhan tai Tammi-pelin. Näin lapsi saa leikkiä ja samalla hän tulee syöneeksi terveellisesti lähes huomaamattaan. Lapsi kannattaa myös ottaa mukaan marjoja sisältävien aterioiden valmistamiseen. Yhdessä kokkaaminenkin on lapselle leikkiä.

Marjamenninkäiset ja -eläimet

Mansikoista, vadelmista, pensasmustikoista ja mustaherukoista voi valmistaa herkullisia marjamenninkäisiä yhdessä lapsen kanssa. Menninkäisen vatsa syntyy mansikasta, jalat vadelmista, pää pensasmustikasta ja silmät mustaherukoista. Marjoista voi koota myös eläimiä, rajana on ainoastaan mielikuvitus. Lapset rakastavat ruuasta koottuna hahmoja. Voit myös kannustaa lastasi tekemään itse marjamenninkäisiä. Kaupat tarjoavat valtavan määrän erilaisia makeisia, keksejä ja viinikumimakeisia, jotka muistuttavat erilaisia hahmoja. Valitse niiden sijaan terveellisempi vaihtoehto, ja valmista herkkuhahmo marjoista.

Marjaleppäkertut

Marjaleppäkertut

Mustaherukoista, vadelmista, pensasmustikoista ja mansikoista voi valmistaa myös marjaleppäkerttuja. Vadelmasta syntyy leppäkertun pää, mansikasta keho, mustaherukoista ja pienistä pensasmustikoista pilkut. Isommat pensasmustikat voi syödä leppäkerttua tehdessä. Lapset ihastuvat marjaleppäkerttuun varmasti. Voit tarjoilla marjaleppäkertut yhdessä marjamenninkäisten tai -eläinten kanssa. Valmistakaa vaikka kokonainen farmi marjaelämiä. Jäljelle jääneistä marjoista syntyy helposti aitaus tai navetta marjaeläimille. Leikin lopuksi farmi ja eläimet syödään tehden tilaa uusille leikeille.

Tammi-peli mansikoista

Hieman vanhemmat lapset ilahtuvat mansikoista valmistetusta Tammi-pelistä. Nappuloina voi käyttää mansikoita ja pensasmustikoita. Säännöt ovat kuitenkin samat kuin normaalissa Tammessa. Kun nappula syödään pelissä, pelaaja voi napata sen suuhunsa. Pelin ansiosta lapsi viettää aikaansa television katselun sijasta lautapelin ääressä yhdessä sisarustensa, vanhempiensa tai ystäviensä kanssa, syöden samalla tilaisuuden tullen herkullisia ja terveellisiä marjoja.

Marjahelmet ja muut marjakoristeet

Askartele lapsesi kanssa helmat mustaherukoista. Helminauhan valmistaminen on helppoa, pujota vain lanka marjojen läpi. Voit käyttää mustaherukoiden lisäksi myös muita marjoja, kuten vadelmia. Lapset saavat nauttia värikkäistä marjahelmistä ja napsia helmet yksi kerrallaan.

Marjahelmet ja muut marjakoristeet

Marjoista voi valmistaa lukemattomia mielikuvituksellisia ruokia. Kannattaa siis kannustaa lapsia nauttimaan marjoista - ne tarjoavat välineen hauskaan leikkiin, mutta myös opettavat syömään terveellisesti.